کیست فولیکولار

یکی از رایج ترین انواع کیست تخمدان در بانوان ، کیست فولیکولار ( کیست خوش خیم تخمدان ) می باشد که در اثر رشد یک فولیکول مولد تخمک ایجاد می گردد. در حالت کلی ، تخمک درون یک کیسه پر از مایع بافتی تحت عنوان کیسه فولیکول قرار دارد ؛ زمانی که این فولیکول ها در طی سیکل ماهیانه ، رشد بیش از حد داشته و جهت آزاد سازی تخمک باز نشوند ؛ موجب تشکیل کیست های فولیکولار خواهند شد.

لازم به ذکر است که کیست های فولیکولار ، غالبا در سنین باروری و در پی تخمک گذاری ایجاد می شوند ؛ لذا پیدایش این کیست ها در سنین قبل از بلوغ به ندرت اتفاق خواهد افتاد و همچنین در دوران یائسگی نیز شاهد بروز آن نخواهیم بود.

توجه داشته باشید که کیست های فولیکولار ، اغلب بدون درد بوده و خطری به دنبال نخواهند داشت. بعلاوه شایان ذکر است که این کیست ها معمولا طی پروسه های بعدی قاعدگی خود بخود مرتفع می گردند و در معدود مواردی ممکن است عواقب خطرناکی در پی داشته و نیاز به بررسی های دقیق پزشکی داشته باشند.

کیست فولیکولار

علائم کیست فولیکولار

به طور کلی ، کیست های فولیکولار نشانه یا علامت خاصی به همراه ندارند و تنها در صورتی که بیش از حد رشد کرده یا متلاشی شده باشند ، احتمال دارد علائم ذیل را به دنبال داشته باشند :

  • حالت تهوع و استفراغ
  • درد یا نفخ در ناحیه تحتانی شکم
  • حساس شدن سینه ها نسبت به درد
  • بروز تغییراتی در سیکل ماهیانه

باید توجه داشت که چنانچه فرد با درد ناگهانی یا شدید در ناحیه شکم خود مواجه گردد و بخصوص در صورتی که این درد با افزایش درجه حرارت بدن و حالت تهوع نیز همراه باشد ؛ می بایست فورا به پزشک متخصص زنان مراجعه شود. زیرا ممکن است این اتفاق ، ناشی از مشکلات جدی تری بوده و نیاز به بررسی های اورژانسی داشته باشد.

علت تشکیل کیست فولیکولار

کیست فولیکولار در نتیجه چرخه معمول قاعدگی نمود می یابد. اگر شما زنی بارور بوده که در سن حاملگی قرار دارید ، تخمدان هایتان هر ماه ، کیست های فولیکولار مانندی را تولید می کنند. این فولیکول ها هورمون های با اهمیت استروژن و پروژسترون را تولید می سازند. همچنین در امر آزادسازی تخمک از تخمدان نیز دخیل هستند. در صورتی که فولیکول ها تخمک موجود درون خود را خارج نسازند ، به کیست تبدیل می شوند. این کیست فولیکولار می تواند رشد کند و از خون و مایعات بدن پر شود.

چه عواملی باعث می شوند احتمال تشکیل کیست فولیکولار افزایش یابد؟

این نوع از کیست های خوش خیم تخمدان در میان زنانی که در سن حاملگی به سر می برند و دخترانی که هنوز به سن بلوغ نرسیده اند ، رایج است. علاوه بر این موارد ، فاکتورهایی نیز وجود دارند که در بالابردن احتمال شکل گیری کیست های فولیکول اثر گذار هستند :

  • در گذشته به کیست تخمدان مبتلا بوده باشید
  • چرخه قاعدگی شما نامنظم باشد
  • اگر در سن 11 سالگی یا پایین تر دوران پریودی شما آغاز شده باشد
  • چنانچه از داروهای باروری استفاده می کنید
  • در صورتی که سطح هورمون های بدنتان در حالت تعادل قرار ندارد
  • اگر که میزان استرس و اضطراب شما بسیار بالا باشد

نحوه تشخیص کیست فولیکولار

عموماً وجود این کیست ها در تخمدان با علائمی همراه نبوده و در بسیاری از موارد بدون روند درمانی ، بهبود می یابند. در بعضی از زنان پزشک با انجام معاینات بالینی معمول به وجود آن ها پی می برد. برای زنانی که در سن بارداری بوده ، از سلامت عمومی مطلوبی بهره مند هستند و کیست باعث بروز نشانه ای در آن ها نشده است ، به تشخیص متخصص روند درمانی اتخاذ نمی گردد و توده خوش خیم فولیکولار به خودی خود از بین می روند. پزشک این روند را در طول جلسات چک آپ به طور منظم مورد بررسی قرار می دهد تا از عدم رشد کیست مطمئن شود. گاهی اوقات نیز امکان دارد ، انجام تست سونوگرافی واژینال را نیز تجویز کند.

اگر فرد در نواحی زیر شکم ، درد یا علائم دیگری را تجربه کند ، به منظور شناسایی علت ، متخصص زنان یک معاینه لگنی را به انجام می رساند. با توجه به نشانه ها بروز یافته و سوابق پزشکی فرد ، ممکن است انجام سی تی اسکن یا MRI را نیز لازم بداند

درمان کیست فولیکولار تخمدان

چنانچه کیست های فولیکولار در معاینات معمول ، توسط پزشک تشخیص داده شوند و در صورتی که بیمار در سنین باروری بوده و این کیست ها منجر به ایجاد هیچ گونه علائمی در او نشده باشند ؛ غالبا پزشک ، درمانی را برای بیمار تجویز نکرده و اجازه می دهد که کیست به خودی خود برطرف گردد.

البته کیست ها توسط پزشک ، به طور مرتب مورد بررسی قرار خواهند گرفت و حتی در مواردی ممکن است سونوگرافی واژینال ، معاینات لگنی ، سی تی اسکن ، ام آر آی و تست های تشخیصی دیگری درخواست شود تا از عدم رشد کیست ها اطمینان حاصل گردد.

لازم به ذکر است در صورتی که کیست فولیکولار به حدی رشد کرده باشد که سبب بروز درد یا انسداد خونرسانی به تخمدان ها یا لوله های رحمی شده باشد ؛ پزشک متخصص به منظور درمان آن ، جراحی کیست فولیکولار را درخواست خواهد کرد.

دکتر زهرا سیفی بهترین متخصص زنان تهران ، یکی از بهترین متخصصان در حوزه زنان و زایمان در استان تهران می باشند که شما عزیزان می توانید در راستای دریافت بهینه ترین خدمات درمانی به مطب ایشان مراجعه فرمایید.

نظرات بسته شده است.