تبخال تناسلی + راه های پیشگیری + دکتر سیفی
تبخال تناسلی ؛ نوعی بیماری عفونی ناشی از ویروس ( HSV ) است که عموما در افراد در سنین جوانی نمود می یابد و می توان از آن به عنوان یکی از رایج ترین بیماری های زنان و مردان ( با ریشه عفونی ) یاد کرد. این بیماری عفونی ؛ برخی مواقع ، فروکش کرده و مجددا عود می کند و متاسفانه تا پایان عمر با فرد همراه می باشد. توجه داشته باشید که دوره این عارضه ، اغلب چیزی حدود 10 روز الی 2 هفته طول می کشد. عفونت تبخال در ناحیه تناسلی در روز اول ، سبب بروز سوزش یا خارش جزئی در بخشی از پوست ناحیه تناسلی می شود و از روز دوم به بعد ، به پیدایش جوش هایی کوچک و تاول مانند که در مجاورت هم بوده و سوزش و خارش بیشتری به دنبال دارند ؛ منتج می گردد. در این جا باید اشاره داشت که این تاول ها 2 الی 3 روز پس از آن که ظاهر شدند ، ترکیده و به شکل زخم در می آیند که زخم ها نیز طی یک هفته الی 10 روز به مرور زمان ، بهبود خواهند یافت. با ادامه این مقاله از دکتر زهرا سیفی ، بهترین متخصص زنان و زایمان در غرب تهران ، همراه باشید.
عوامل خطرساز ابتلا به تبخال تناسلی
برخی عوامل وجود دارند که ریسک ابتلا به این بیماری را تشدید می کنند ؛ در ذیل به متداول ترین آن ها اشاره داشته ایم :
- تعدد شرکای جنسی : مقاربت جنسی با افراد مختلف ؛ از جمله عواملی است که به طور جدی ، افراد را در معرض ابتلا به این بیماری قرار می دهد.
- آغاز فعالیت جنسی از سن پایین : زیاد بودن تعداد سال هایی که فرد از لحاظ جنسی ، فعال بوده است می تواند احتمال ابتلا به بیماری تبخـال تناسـلی را در وی افزایش دهد.
- سابقه بیماری های عفونی در یکی از زوجین : ابتلا به بیماری های عفونی قابل انتقال از طریق مقاربت جنسی ، می تواند احتمال ابتلا به این نوع بیماری عفونی را تشدید کند.
- جنسیت : ریسک ابتلا به این عارضه در زنان ؛ به مراتب بیشتر از مردان است.
- نژاد : آمار ابتلا به تبخال در ناحیه تناسلی در افراد با نژاد سیاه پوست ، بیش از نژاد سفید پوست گزارش شده است.
علائم تبخال تناسلی
پیدایش تاول های کوچک در ناحیه تناسلی از تقریبا 6 روز بعد از رابطه جنسی ، که 2 الی 3 روز پس از نمایان شدن ، فرو رفته و می ترکند و حدودا طی 1 الی 2 هفته ناپدید می گردند ؛ از شایع ترین نشانه های بیماری تبخـال تناسلی محسوب می شود.
از دیگر علائم تبخال تناسلی عبارتند از :
- ترشح از مجاری ادرار
- ترشح از واژن در خانم ها
- دردناک شدن غدد لنفاوی کشاله ران
- سوزش ادرار و احساس درد شدید در هنگام دفع ادرار
شایان ذکر است افزایش درجه حرارت بدن ، سستی و بیحالی و بدن درد ؛ از علائمی هستند که اولین بار پس از ابتلا به عفونت تبخـال تناسلی ، رخ می دهند.
درمان تبخال تناسلی
جهت درمان این بیماری ، روش قطعی وجود ندارد ؛ البته توجه داشته باشید که مصرف برخی داروها از جمله داروهای ضد ویروس ، می تواند علائم و نشانه های این بیماری را کنترل کند. همچنین مصرف مسکن هایی ؛ نظیر آسپرین و استامینوفن ، نیز در کاهش درد ناشی از تبخـال تناسلی بسیار موثر هستند. لازم به ذکر است که مصرف داروهای مذکور ، این عارضه را ریشه کن نمی کند ؛ اما می تواند علائم این بیماری را به میزان قابل توجهی کنترل نماید.
پیشگیری از تبخال تناسلی
در حال حاضر ؛ هیچ گونه واکسن یا روش درمانی قطعی ، برای پیشگیری از بروز این بیماری و درمان آن وجود ندارد. در ذیل به روش هایی که می توانند در پیشگیری از بروز آن ، موثر واقع گردند اشاره شده است :
- همانطور که پیشتر ذکر شد ؛ داشتن شرکای جنسی متعدد در بروز تبخـال تناسلی ، امری دخیل است ؛ از این رو توصیه می شود در راستای جلوگیری از ابتلا به این بیماری ، از داشتن رابطه جنسی با شرکای جنسی متعدد خودداری نمایید.
- اکیدا توصیه می شود هنگام فعال بودن این بیماری ، از آمیزش جنسی اجتناب کنید ؛ زیرا تبخال در ناحیه تناسلی یک بیماری عفونی است و به سهولت از طریق مقاربت جنسی منتقل می گردد.
باید توجه داشت که استفاده از کاندوم در هنگام مقاربت جنسی ؛ نیز می تواند در جلوگیری از انتقال تبخال تناسلی ، بسیار کمک کننده باشد. دکتر زهرا سیفی بهترین متخصص زنان و زایمان تهران ؛ بهترین راه برای پیشگیری از این عارضه را پرهیز از روابط جنسی پرخطر و مشکوک می دانند.
بارداری و تبخال تناسلی
این بیماری می تواند برای سلامت جنین خطرناک باشد از این رو لازم است مادران به این موضوع توجه داشته باشند و در صورتی که به این بیماری دچار هستند ، این موضوع را به اطلاع بهترین دکتر زنان در تهران برسانند. ممکن است برای درمان پزشک برخی داروها را تجویز نماید ، همچنین مادرانی که به تبخال تناسلی دچار هستند ، لازم است حتما به صورت سزارین ، زایمان کنند ؛ چرا که عبور نوزاد از مجاری زایمان منجر به انتقال بیماری به کودک و بروز عوارض جبران ناپذیری مثل ضربه مغزی ، نابینایی و حتی مرگ می شود. لازم به ذکر است در صورتی که بیماری تحت کنترل نباشد ، این عارضه می تواند در زنان باردار باعث زایمان زودرس و یا سقط جنین شود.
تبخال تناسلی چه شکلی است ؟
ممکن است بسیاری افراد که اطلاعات کافی در این زمینه ندارند با مشاهده هر نوع عارضه و برجستگی در ناحیه تناسلی نگران شوند. به همین دلیل شناخت این بیماری می تواند در درمان زود هنگام و جلوگیری از انتقال بیماری به شریک جنسی کمک کننده باشد. این عارضه در واقع نوعی عفونت مقاربتی sti می باشد که موجب ایجاد تاول هایی دردناک و آبدار می شود. در صورتی که این تاول ها بترکند ، مایع عفونی از آن ها خارج می شود. بررسی های نشان می دهد 16 درصد افرادی که بین 14 الی 49 سال سن دارند ، به تبخال در ناحیه تناسلی دچار هستند. این بیماری می تواند موجب ایجاد خارش ، درد و زخم هایی در ناحیه تناسلی شود. این بیماری عفونی به شدت مسری بوده و افراد آلوده بدون علامت نیز ، ناقل این بیماری هستند. هر چند که هنوز درمان قطعی برای تبخال تناسلی وجود ندارد اما با تجویز برخی داروها می توان به تسکین علائم و انتقال بیماری به سایر افراد کمک نمود. کاندوم نیز از جمله ابزارهای موثر در پیشگیری از انتقال عفونت تبخال می باشد.