درمان پریشانی پس از زایمان
یکی از مشکلات شایع مادران افسردگی و نگرانی و پریشانی بعد از بارداری و زایمان است. این موضوع گاه مشکلات جدی برای مادر ، همسر و خانواده ایجاد می کند. به همین علت درمان پریشانی پس از زایمان موضوع مهمی است که باید از آن اطلاع داشته باشید و حتما در صورت مشاهده علائم و نشانه های آن از یک متخصص زنان خوب و روانشناس جهت رفع این مشکل کمک بگیرید. در ادامه این مقاله از دکتر زهرا سیفی ، متخصص زنان تهران به بررسی جامع این موضوع پرداخته شده است.
درمان پریشانی پس از زایمان
روان پریشی یک اختلال روانی خطرناک است که در 1 تا 2 درصد زنان اتفاق می افتد و معمولا در چند هفته اول بعد از زایمان دیده می شود. در زنان با بیماری دو قطبی یا سابقه روان پریشی ، احتمال ابتلا به بیماری روان پریشی بیشتر است. شروع این بیماری نا منتظره است و علائم زیر را دارد :
- پارانویای شدید (سوء ظن)
- توهم
- هذیان گویی
- بی خوابی
- بد خلقی
- بی قراری
- تغییرات سریع خلق و خو
- تفکرات عجیب و غریب
درمان نکردن روان پریشی می تواند بسیار خطرناک باشد ؛ احتمال خودکشی و نوزاد کشی بسیار بالا است. اگر همسرتان هریک از علائم فوق را نشان داد ، سعی نکنید در این مورد با او صحبت کنید و متقاعدش کنید که نزد پزشک برود. او تقریبا نمی تواند رفتارش را مدیریت کند و ممکن است شما را به چشم دشمن خود ببیند.
مدیریت غم و اندوه
غم و اندوه شدید در پی از دست دادن بروز می کند. از دست دادن کودک سالم ، همسری فوق العاده یا خانواده ایی تمام عیار می تواند باعث غم واندوه شود. مهم ترین چیزی که درمورد غم و اندوه باید درنظر داشته باشید ، این است که بدون توجه به علت ایجاد این غم و اندوه باید به آن زمان بدهید تا رفع بشود. به خود و همسرتان درمورد غم و اندوه سخت نگیرید. هرکس به طریقی با غم و اندوه مقابله می کند.
شناسایی مراحل مختلف غم
غم به علل مختلفی ایجاد می شود ولی برای بسیار از حالات مثل اینکه نوزادتان دچار یک مشکل طولانی مدت است یا همسرتان به یکی از بیمار های بعد از زایمان مبتلا شده ، یا نوزادتان در بیمارستان بستری شده باشد، باید انتظار تجربه کردن این پنج مرحله از اندوه را داشته باشید :
شکل گیری غم و اندوه ، آن را به پنج مرحله تقسیم می کند :
- انکار : اولین مرحله از اندوه معمولا این احساس است که ” نباید این اتفاق برای ما می افتاد “.
- عصبانیت : دومین مرحله از اندوه ، عصبانیت است که اغلب از دست خدا و سایر افراد عصبانی می شوید.
- معامله کردن : تلاش برای بخشش های نهانی. مثلا ” اگر نوزاد بعد از این عمل قلب خوب شد.
- تمام پس اندازم را به این بیمارستان می بخشم ” و این قبیل پیمان ها را با خدای خودشان می بندند.
- افسردگی : وقتی واقعیت برملا شد و شما پذیرفتید که این اتفاق منصفانه یا نامنصفانه برایتان افتاده است، افسردگی بروز پیدا می کند.
- پذیرفتن : در این مرحله ممکن است بازهم مراحل قبل برایتان تکرار شود.
تمام مراحل فوق الزاما برای همه اتفاق نمی افتد و همه از یک الگو پیروی نمی کنند. غمگین شدن در تمام مراحل بارداری بسیار مهم ست. حتی اگر نوزادتان بدون هیچ مشکلی به دنیا بیاید ، شما تغییرات زیادی را باید متحمل شوید. بهتر است با همسرتان درمورد همه چیزهایی که از دست می دهید تا این کودک را به دنیا بیاورید ، مفصل صحبت کنید این موضوع تا حد زیادی می تواند به درمان پریشانی پس از زایمان کمک کند.