سونوگرافی بارداری
سونوگرافی بارداری
یکی از سوالاتی که اکثر خانم های باردار مطرح می کنند این است که سونوگرافی چه زمانی باید انجام شود ؟ چندبار سونوگرافی باید صورت گیرد؟ آیا الگو یا مدل خاصی برای انجام سونوگرفی در بارداری وجود دارد؟ سالهاست که سونوگرافی به عنوان مدالیته اصلی تشخیصی در طول دوران بارداری استفاده می شود. تاکنون هیچ گزارشی مبنی بر مضر بودن امواج صوت تابیده شده در دستگاه سونوگرافی به مادر و جنین وجود نداشته است.
سونوگرافی های مهم در بارداری
- از مهم ترین درخواست های سونوگرافی بارداری، سونوگرافی سه ماهه اول بارداری بررسی NT می باشد که یکی از ضروری ترین سونوگرافی های طول دوران بارداری می باشد. در این سونوگرافی ضخامت چین پشت گردن جنین که به NT معروف است اندازه گیری می شود. علاوه بر NT استخوان تیغه بینی و آناتومی کلی جنین نیز قابل بررسی است.
- یکی دیگر از ضروری ترین سونوگرافی های دوران بارداری سونوگرافی سه ماهه دوم یا آنومالی اسکن می باشد. در این سونوگرفی از فرق سر تا نوک انگشت پای جنین توسط یک رادیولوژیست متبحر بررسی می شود. در صورت وجود ناهنجاری های مادرزادی در هر عضو جنین تشخیص داده می شود. بر حسب نوع ناهنجاری ها مدیریت بارداری متفاوت خواهد بود.
- برحسب اینکه مادر دیابت بارداری داشته باشد، IVF انجام داده باشد یا فشارخون داشته باشد ممکن است سونوگرافی های دیگری در طول دوران بارداری توسط پزشک درخواست شود که مهم ترین آنها سونوگرافی های کالرداپلر دوران بارداری است که در این سونوگرافی شریان های جفت و جنین و شریان های رحمی مادر توسط رادیولوژیست بررسی می شود. در این سونوگرافی اندکس های مقاومت شریانی بدست می آید که می تواند در مدیریت بارداری نقش اساسی داشته باشد.
- سونوگرافی مهم دیگری که معمولا در طول دوران بارداری انجام می شود، سونوگرافی های بیوفیزیکال می باشد که در این سونوگرافی حرکات تنفس و مایع جنین توسط رادیولوژیست بررسی می شود و برای ادامه بارداری یا زایمان زودتر از موعد تصمیم گیری می شود.
یک بارداری چند سونوگرافی نیاز دارد؟
در طول بارداری 2 یا 3 بار سونوگرافی ضروری می باشد که یک بار در مرحله اول بارداری انجام می شود یعنی زمانی که خانمی با تست بارداری مثبت مراجعه می کند و مشخص می شود که باردار است. سونوگرافی اول باید بین هفته 6 تا 8 بارداری انجام شود تا از حاملگی داخل رحمی، عدم حاملگی پوچ، مولار و تشکیل قلب جنین اطمینان حاصل شود. سونوگرافی اولیه در واقع بارداری سالم و نرمال را تائید می کند. در مرحله بعد سونوگرافی در تست های غربالگری که معمولا در هفته های 12 و 13 بارداری انجام می شود باید صورت بگیرد که این سونوگرافی بسیار ضروری است و باید برای اندازه گیری ضخامت چین پشت گردن جنین و استخوان بینی برای رد ناهنجاری های کروموزومی انجام می شود.
آیا سونوگرافی سه بعدی برای جنین مضر است؟
معمولا یک سونوگرافی سه بعدی می تواند در هفته 18 تا 22 بارداری، برای تشخیص و یا رد آنومالی های جنینی انجام شود که معمولا خانم ها از سونوگرافی سه بعدی واهمه دارند. سونوگرافی سه بعدی در واقع هیچ عارضه ای ندارد. به طور کل در سونوگرافی از امواج فراصوت استفاده می شود که هچ نوع عارضه ای ندارد. گاهی مواقع مادران از ابن بابت نگرانی دارند و تصور می کنند مدت طولانی انجام سونوگرافی باعث ایجاد عارضه یا ضایعات پوستی در جنین ایجاد می شود که این فرضیه غلط است و مادران نباید نگرانی از این بابت داشته باشند.
ترس از سونوگرافی
گاهی یک خانم باردار به دلیل شرایط ویژه ای که دارد لازم است سونوگرافی در آنها به دفعات تکرار شود و این دلیل نمی شود این مساله برای تمام خانم ها باشد. در موارد خاص برای تشخیص آنومالی یا اختلالات خاص تعیین رشد نرمال جنین ممکن است سونوگرافی به دفعات تکرار شود و این با صلاح دید متخصص زنان و زایمان صورت می گیرد که بیمار زیر نظرشان می باشد.
نتیجه گیری
سونوگرافی به تشخیص بسیاری از مشکلات قبل از زایمان کمک می کند و یک راهنمای خوب برای متخصص می باشد به جهت اینکه بتواند پرسه بارداری را بهتر هدایت کند و به نتایج مطلوب برساند.
راه های ارتباطی با دکتر زهرا سیفی جراح و متخصص زنان، زایمان و نازایی:
44977660